Güneş kasidesini kim yazmıştır?
Ahmed Paşa’nın Güneşe Kasidesi, çok bilinen ve meşhur bir kaside olup, çok sayıda araştırmanın konusu olmuştur. Ahmet Atilla Şentürk’ün de bu kaside hakkında detaylı bir çalışması bulunmaktadır (Şentürk, 1994).
Güneş kasidesi kime nazire?
Ahmed Paşa’nın yazdığı eser, Fatih’e bir ilahi ve onun selefi şairlerden İvaz Paşazade Atai’ye bir benzetme niteliği taşımaktadır.
Kerem Güneş’in kasidesi kimin?
Nazi geleneğinde önemli bir yer tutan kafiyeli “Kerem” kasidelerinin ilki, Nazi koleksiyonlarına göre 15. yüzyıldan kalmadır. Yüzyılın büyük şairi Şeyhî tarafından yazılmıştır.
Kerem ve Güneş’in kasidesi kimin?
Kerem Kasidesi, 15. yüzyılda yaşamış Ahmet Paşa’nın eseridir.
Kasidesi kime ait?
Kaside sanatı esas olarak Araplar tarafından geliştirilmiştir. Kaside, klasik Arap şiirinin en yüksek biçimi olarak kabul edilir. Eski Arap edebiyatında, kasideler birkaç farklı bölümden oluşacak şekilde bestelenirdi. 13. yüzyılda Araplardan Türk edebiyatına giren bir şiir biçimidir.
Güneşle kimin eseri?
“Yalnızca günün güneşli saatlerinde yazılmış” bu deneme kitabında Nermi Uygur, şüphe, ev, masa, çingene palamudu, çelik sopa, yer adları, Neverland, Yunus Emre, Kant, alıntılar ve dipnotlardan “güneşle” bahsediyor. Bu üründen 26 adet satın alındı.
Ahmet Paşa’nın eserleri nelerdir?
Ahmed Paşa, kasidelerini genellikle padişahlar, şehzadeler ve büyük sufiler adına yazmıştır: 12 kasidesi Fatih Sultan Mehmed’e, 11 kasidesi Sultan Bayezid’e, 2 kasidesi Cem Sultan’a, 2 kasidesi Şeyh Vefa’ya ve 1 kasidesi Şeyh Tâceddin’e yazılmıştır. Üç kasidenin kime sunulduğu bilinmemektedir.
İlk kaside kimin?
Arap Edebiyatında Kaside Klasik kaside doğal bir gelişmenin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Ancak Araplar kasideye bir başlangıç atfetmek istemişler ve onu herhangi bir sanatçının eseri olarak görmüşlerdir. Bu nedenle kasideyi ilk okuyan şair el-Muhalhil b. Ra-bi’atü’t-Tağlibî olduğunu kaydetmişlerdir (Çetin, 1973, 71).
Ahmet Paşa’nın mesnevisi var mı?
LEYLÂ VÜ MECNÛN (AHMED) Mesnevi ilahi formunu, Ahmed mahlasıyla şair Ahmed Paşa’nın bestelediği rivayet edilmektedir.
Kerem kasidesi ne anlatıyor?
“Şeyhî ve Ahmed Paşa’nın Redifli Kerem Kaselerinde Siyasi Güç ve Cömertlik İle Dinî ve Mitolojik Kavramlar/Kişiler Bağdaştırılarak Üretilen Övgüler” başlığı altında, redifli “kerem” kasidelerinde siyasal güç ve cömertliğin dinî ve mitolojik kavram/kişiler bağdaştırılarak üretilen övgüler incelenmiştir.
Şitaiye nedir edebiyatta?
Arapça şita (kış) kelimesinden türetilen şitaiyye, “kışa ait” anlamına gelir. Kış, kasidelerin mesel bölümlerinde (bkz. KASİDE) ana kasideye konu olan temalardan biri olmakla birlikte, çok sık işlenmez.
Hazaniyye ne demek?
Kendisi. Nesip bölümünde sonbaharla ilgili ögeler içeren kasidelere “hazariye” denir. Bu makalede toplam on hazaniye ele alınacak, Baki’nin hazaniyesi ayrıntılı olarak, diğerleri ise genel hatlarıyla incelenecektir. Ayrıca Divan şairlerinin sonbahara bakış açısını belirlemeye çalışılacaktır.
Güneş kasidesi kime yazılmış?
Şair, Fatih Sultan Mehmed’i övmek için yazdığı bu kasidede güneşi bir hükümdar olarak ele almış ve kaside boyunca onun hükümdarlık vasıflarını anlatmıştır.
Ebr-i kef ne demek?
Bu özelliklere “ebr-i kef, ebr-i ‘adalet, cûd bulutu” vb. denir ve iltifatlarla ifade edilir. Şehzadenin eli, cömertliği ve adaleti bir yağmur bulutu veya lütuf bahşeden ve susuzluğu gideren hayat suyu gibidir.
AB kasidesi kimin?
Makalemizde önce Divan şiirinde suyun ve suyla ilgili bazı unsurların kullanım özelliklerini, ardından 15. yüzyılı ele alacağız. 19. yüzyıl Divan şairi Necâtî’nin “âb (su)” kafiyeli kasidesini şekil, içerik, dil ve anlatım açısından inceleyeceğiz.
Su Kasidesi şairi kimdir?
Su Şiiri, Fuzûlî’nin şiirlerinden biridir. Aruz, “fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilâtün fâ’ilün” kalıbına göre yazılır. Redif’i “su” olduğu için bu ismi almıştır. Fuzûlî, bu şiiri İslam Peygamberi Hz. Muhammed’i övmek için yazmıştır.
Ahmet Paşa hangi dönem?
Ahmed Paşa (1426-1497), Sultan II. Mehmed ve Sultan II. Beyazıd döneminde kazaskerlik, vezirlik, sancakbeyliği ve kadılık gibi yüksek görevlerde bulunmuş, ulema sınıfından ve Divan edebiyatı şairlerindendir.
Kanuni kasidesi kime ait?
Figani Figani (ö. 1532), 16. yüzyıl Osmanlı divan şairi. Kanuni Sultan Süleyman döneminden kalma şairlerden biridir. En ünlü eseri, Kanuni Sultan Süleyman’ın şehzadelerinin sünnet düğünü vesilesiyle yazdığı “Suriyye Kasidesi”dir.
AB kasidesi kimin?
Makalemizde önce Divan şiirinde suyun ve suyla ilgili bazı unsurların kullanım özelliklerini, ardından 15. yüzyılı ele alacağız. 19. yüzyıl Divan şairi Necâtî’nin “âb (su)” kafiyeli kasidesini şekil, içerik, dil ve anlatım açısından inceleyeceğiz.