Batı Karadeniz Bölgesi nasıl yazılır TDK?
– Yer, yön, mevki, bölge belirten sözcükler, birlikte kullanıldıkları özel adlardan ayrı yazılır ve büyük harfle başlar: Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Batı Trakya, Güney Afrika…
Batı bölgesi nasıl yazılır?
Gezegen ve yıldız adları büyük harfle başlar. Düşünceler, yaşam tarzı veya politika gibi anlamları ifade ederken “Doğu” ve “Batı” kelimelerinin ilk harfleri büyük harfle yazılır. Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, ilçe) büyük harfle başlar.
Doğu Karadeniz Bölgesi nasıl yazılır?
Asya, Afrika, Avrupa, Ağrı Dağı, Konya Ovası, Karadeniz, Tuz Gölü, Kızılırmak, Zigana Geçidi, Belgrad Ormanı… – yer, yön, mekân, bölge belirten kelimeler özel isimden ayrı yazılır ve büyük harfle başlanarak kullanılır: Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Batı Trakya, Güney Afrika…
Güney batı bölgemiz nasıl yazılır?
Yer adlarında kullanılan batı, doğu, güney, kuzey, güneybatı, güneydoğu, kuzeybatı, kuzeydoğu, alt, üst, orta, iç, yakın ve uzak sözcükleri ayrı ayrı yazılmıştır: Batı Trakya, Doğu Anadolu, Güney Kutbu, Kuzey Amerika, Güneydoğu Anadolu, Aşağı Ayrancı, Yukarı Ayrancı, Orta Anadolu, Orta Asya, Orta Doğu, İç Asya, Orta Anadolu, …
Batı Anadolu Bölgesi nasıl yazılır?
Yer adlarında yön ve yakınlık belirten sözcükler ayrı ayrı yazılır: Batı Anadolu, Orta Asya, Orta Anadolu, Güneybatı Avrupa, Ortadoğu, Yukarı Fırat, Aşağı Mezopotamya.
Kısaltmalara gelen ekler nasıl yazılır?
Küçük harfli kısaltmalara eklenen ekler sözcüğün telaffuzuna göre yapılır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr.un. Büyük harfli kısaltmaların yanı sıra kısaltmanın son harfinin telaffuzu da dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nın, vb.
Bölge isimleri nasıl yazılır TDK?
13. Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, ilçe vb.) büyük harfle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Çayırbağı; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb. 14.
Marmara Bölgesi nasıl yazılır?
✔️Bu kurala dikkat edelim. TDK’ya göre “Avrupa kıtası” denildiğinde k harfi küçük harfle, “Marmara bölgesi” denildiğinde b harfi büyük harfle yazılır.
Batı bölgeler neresi?
Batı Anadolu, Marmara Bölgesi’nin güneyini, Ege Bölgesi’nin tamamını, Akdeniz Bölgesi’nin batısını ve İç Anadolu Bölgesi’nden Eskişehir’i içine alan coğrafi bölgedir.
Batı Karadeniz neresi?
Batı Karadeniz Bölgesi, Karadeniz Bölgesi’nin üç bölümünün en batısıdır. Kızılırmak Deltası’nın batı ucundan başlar ve Sakarya ve Bilecik’in doğusuna kadar uzanır. Bölüm genellikle dağlıktır.
Batı Karadeniz’de ne yetişir?
Karadeniz iklimi tüm yıl boyunca yağmur yağdığı için bu bölgedeki yağış miktarı düzenlidir. Fındık, çay, mısır ve tütün bu bölgede yetiştirilen başlıca ürünlerdir. Ilıman kışlar nedeniyle dağ yamacına paralel güney yamaçlarında turunçgiller de yetiştirilir.
Sımsıkı mı sımsıkı mı?
Ayrı ayrı yan yana yazıyor: “Sıkı sıkı sarılalım” – Kızım – YouTube.
Dogu Anadolu Bölgesi nasıl yazılır?
“Doğu Anadolu” denildiğinde yön adı büyük harfle, “Doğu Anadolu” ise küçük harfle yazılır.
İç Anadolu Bölgesi’nde nasıl yazılır?
CENTRAL ANATOLIA KELİMESİNİN ANLAMI Bu kelime sıklıkla Orta Anadolu olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Orta Anadolu şeklinde olmalıdır.
Marmara Bölgesi’ne gelen ekler nasıl yazılır?
MARMARA DENİZİ KELİMESİNİN ANLAMI Kıta, deniz, ırmak, göl, dağ, boğaz, geçit, yayla; ülke, bölge, il, ilçe, köy, semt, bulvar, cadde, sokak vb. Coğrafi yer adlarındaki çekim ekleri kesme işareti ile ayrılır.
Ara yön adları nasıl yazılır?
Ara talimatlar tam tersi şekilde verilmiştir. Yön belirten isimler, yalnızca bir yönü belirtiyorsa küçük harfle başlar ve ismin sağına yerleştirilir ve bir ülkenin yerini alıyorsa büyük harfle başlar ve ismin soluna yerleştirilir: Rüzgar kuzeydoğudan esti.
Anadolu’nun doğusu nasıl yazılır?
“Doğu Anadolu” denildiğinde yön adı büyük harfle, “Doğu Anadolu” ise küçük harfle yazılır.
Böylede nasıl yazılır?
Yapısı da ayrıca yazılmış: Olamaz! Böyle uyuyamazsın!
Bey hanım nasıl yazılır TDK?
Kişi adlarından sonra gelen saygı ve ünvan sözcüklerine eklenen ekleri ayırmak için kullanılır: • Nihat Bey’e, Ayşe Hanım’dan Mahmut Efendi ve Enver Paşa’ya; Türk Dil Kurumu Başkanı’na vb. Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvan, fahri ünvan, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Kaymakam Erol Bey, Dr.