Belde kelimesinin kökü nedir?
Şehir – Nişanyan Sözlüğü. Arapça balda(t) بَلْدَة “şehir, eyalet” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve bu kelime bld kökünden gelir. Bu kelime, faˁla(t) ölçüsünde aynı anlama gelen Arapça balad بَلَد kelimesinin ism-i merre’sidir. Bu kelime, aynı anlamına gelen eski Yunanca politeía πολιτεία kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir.
Belde nedir TDK?
Bir kelimenin anlamını araştırırken ilk başvurulacak kaynak Türk Dil Kurumu sözlüğüdür. TDK sözlüğünde kasaba “küçük yerleşim yeri” anlamına gelir. Kasabanın adı nedir? Kasabalar bir şehir kadar büyük olmayan, ancak bir köy kadar da küçük olmayan kasabalardır.
Beldenin anlamı ne?
Şehir, Türkiye Cumhuriyeti’nin idari yapılanmasında, idari bakımdan köy ile ilçe arasında, bucak veya alt ilçeye eşit uzaklıkta bulunan yerel yönetim biriminin adıdır.
Kelime kökü nereden gelir?
Kelime kelimesi Arapça كلمة (kelimâ(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır ve “söylenen, söz” anlamına gelir. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.
Kelimenin kökü neresidir?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.
Belde nasıl yazılır TDK?
DİKKAT: Özel ismin içinde yer almayan ancak bir tamlama oluşturan şehir, il, ilçe, belde, köy vb. Küçük harfle başlayan kelimeler: Konya İli, Etimesgut İlçesi, Uzungöl Şehri, Taflan Köyü vb.
Türkiye’de belde var mı?
Bu liste Türkiye’deki illerin (kasabaların) sınırları içerisinde bulundukları ilçelere göre daraltılmış halidir. 1 2011 verilerine göre.
Beldenin diğer adı nedir?
Belde (kelimenin tam anlamıyla “kasaba”, şehir olarak da bilinir) Türkçe’de “belediyesi olan büyük köy” anlamına gelir. Belde (kelimenin tam anlamıyla “kasaba”, şehir olarak da bilinir) Türkçe’de gelir anlamına gelir.
Belde kimin?
BELDE VEYA DİVANELİKLERİM (Abdülhak HAMİT TARHAN), Tanzimat dönemi Türk edebiyatının ikinci kuşak şair ve yazarlarından Abdülhak Hâmid Tarhan’ın 1885 yılında yayımlanan eseridir.
Belin farklı anlamı nedir?
Bel, şunlara atıfta bulunabilir: Bel, insan vücudunun göğüs ve karın ile sırt ve kalçalar arasındaki daha dar bölümüdür. Bel, Babil dininde çeşitli tanrılara verilen unvandır.
Belin iki anlamı nedir?
Bel kelimesi eş anlamlıdır çünkü birden fazla anlamda kullanılır. İnsanlarda, bir kemer veya kuşak bağlanan vücut ile karın arasındaki yere bel denir. Farsça kökenli olan miyan kelimesi hem bel hem de orta anlamına gelir. Hayvanların kuyruk ile omuzları arasındaki kısma bel denir.
Maydanoz Türkçeye hangi dilden geçti?
“Arapça maḳdanus veya maˁdanus مقدنس/معدنس kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir ve aynı anlama gelir. Arapça kelime, Orta Yunanca makedonísion μακεδονίσιον “Makedonya otu, maydanoz” kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir. Bu kelime, Makēdonía “Makedonya” özel isminden türemiştir.
Efendi hangi dilde?
“Efendi” kelimesi iyi örneklerden biridir. Bu kelime Yunanca kökenlidir. Anadolu Selçuklu döneminde Bizans Yunancasından Türk Türkçesine geçmiştir.
Lahana hangi dilden geldi?
Lahana – Nisanyan Sözlüğü. Yunanca láχano λάχανο “lahana kelimesi” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, eski Yunanca láχanon λάχανον “her türlü sebze” kelimesinden türemiştir. Bu kelimenin adı, eski Yunanca laχaínō λαχαίνω “toprağı sürmek, kazmak” fiilinden türemiştir.
Belde sözcüğü nasıl yazılır?
DİKKAT: Özel ismin içinde yer almayan ancak bir tamlama oluşturan şehir, il, ilçe, belde, köy vb. Küçük harfle başlayan kelimeler: Konya İli, Etimesgut İlçesi, Uzungöl Şehri, Taflan Köyü vb.
Zeytin kelimesinin kökü nedir?
Türkçe “zeytin” kelimesinin kökeni İbranice “zait” ve Arapça “zaitum”a dayanmaktadır. Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen Türkler, Arap etkisi nedeniyle önce “Zeytun”, sonra da “Zeytin” demişlerdir.
Beşik kökü nedir?
Etimoloji uzmanı Türkolog Hasan Eren’e göre “beşik” kelimesi, Türkçe besi- (~ bişi- “sallamak”) fiiline isim eki -k eklenerek türetilmiştir. Türk dillerinde “sağlam veya sallanan beşik” olarak yaygın olsa da “sallanmak” anlamına da gelir ve beşiği sallamak fiili olarak kullanılır.
Bağıntı kelimesinin kökü nedir?
Bağıntı sözcüğü, Bağın ismine -n isim eki getirilerek oluşturulmuştur.