Dolap Türkçe kökenli mi?
‘Dolap’ kelimesi Türkçeden Sırpçaya ‘dolaf’ ve Bulgarcaya ‘dolap’ olarak çevrilmiştir. Tietze, Škaljić ve Räsänen gibi yazarlar ‘kabin’ kelimesinin Türkçe ‘to go around’ kelimesinden geldiğini iddia etseler de Eren (1999:118) bu görüşe katılmadığını belirtmiştir.
Kelime kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji. Kelime kelimesi Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır ve “söylenen şey, kelime” anlamına gelir. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.
Bakkal kelimesinin kökü nedir?
Kelime, Arapça bakl “sebze” kelimesinin meslek adıdır.
Sözcüğün kökü ne demektir?
Dilbilgisinde kök, önekler ve son ekler kaldırıldıktan sonra kalan bir kelimenin anlamlı kısmıdır. Bir kelimenin kökü bir isim veya bir fiil olabilir. İsimler varlıkları temsil eden kelimelerdir ve fiiller eylemleri temsil eden kelimelerdir.
Dolap eski dilde ne demek?
Farsça dūlāb دولاب “1. “Su çarkı, 2. herhangi bir mekanizma, makine” kelimesinden alıntıdır. Bu kelime Farsça dūl veya dol دول “1. kova, 2. su çarkı, mekanizma” kelimesinden gelir (NOT: Bu kelime Aramice/Süryanice dəwal, dawlā דְּוַל, דַוְולָא “su çarkı, sulama mekanizması” kelimesiyle ilişkilidir.
Kelimenin Türkçe kökenli olduğunu nasıl anlarız?
1. Türkçe kelimelerde, “o” ve “ö” ünlüleri ilk heceden sonraki hecelerde görünmez: doctor, rooster, motor, balloon, parsley, choir, insurance, cosmopolitan gibi kelimeler saf Türkçe değildir. -yor eki, Eski Türkçe “yorı-” (modern Türkçede “Yürü-“) kelimesinin eklenmesiyle oluşturulduğu için bu kuralın bir istisnasıdır.
Türkçenin kökü nedir?
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice dillerinin Ana Oğuz adı verilen bir dilden türediği düşünülmektedir.
Kök nasıl ayrılır?
Türkçede kökler dört kategoriye ayrılır: isim, fiil, sesteş ve ortak kök. Çekim ekleri kelimenin anlamını değiştirmez. Türev ekleri kelimenin sonuna eklenerek kelimenin anlamını tamamen değiştirir.
Türemiş kökü nedir?
GÖVDE + SON EKİ + EĞİLİM EKİ ⇒ Yapım ekleri eklenerek oluşturulan yeni sözcükler türemiş sözcük olarak ifade edilir.
Ekmek Türkçe mi?
Ekmek kelimesine gelince, bu kelime Türkçedir. Divan-ı Lugati’t-Türk’te mak şeklinde geçmektedir. Emek şekli ise eski metinlerde tespit edilmiştir.
Yıldız Türkçe mi?
Yıldız eski bir Türkçe kelimedir. Orijinal hali yıldız iken zamanla yıldıza dönüşmüştür.
Baba kelimesinin kökü nedir?
Baba – Nisanyan Sözlüğü. Orta Türkçe “baba”, “yaşlı ve saygıdeğer adam, baba” kelimesinden türemiştir. Bu kelime çocuk dili ba-ba “derin sesli kişi” kelimesinden türemiştir. Tüm dillerde ortak gibi görünen bir çocuksu sembol sesinden türemiştir.
Yağmur kökü nedir?
Eski Türkçe yaġmur “yağmur” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe fiil yaġ-‘dan Eski Türkçe eki +mUr ile türemiştir. Daha fazla bilgi için, bkz. oil. Fiili aktif bir fiil yapan arkaik ek +mIr, “yağmur”, “kömür”, “yumurta” ve belki de “çamur” kelimelerinde görülür.
Kasabanın kökü nedir?
Şehir – Nisanyan Sözlüğü. Arapça ḳṣb kökünden gelen Arapça ḳaṣaba(t) قصبة “duvarla çevrili yerleşim yeri, müstahkem yer” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, faˁala(t) ölçüsünde Arapça ḳaṣaba قصب “kesmek” fiilinin ism-i merre’sidir.
Telefonun kökü nedir?
Telefon kelimesi eski Yunanca telos “uzak” ve phone “ses” kelimelerinin birleşiminden gelir. Türkçeye Fransızca telefon kelimesinden geçmiştir.
Dolap uygulaması hangi ülkeye ait?
Dolap, orijinal ürün kontrol sistemi, ücretsiz kargo ve 7/24 desteğiyle Türkiye’nin en büyük güvenilir ikinci el moda mağazası olmayı hedefliyor. Morhipo’dan sonra çeşitli e-ticaret siteleriyle anlaşmalarını sürdürecek olan Dolap, Trendyol ile bir sonraki ortaklığını duyurmayı planlıyor.
Gardrop Türkçe bir kelime mi?
Gardırop – Nisanyan Sözlüğü. Fransızca garde-robe kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “gardırop” anlamına gelir. Bu kelime Fransızca garde “korumak” ve Fransızca robe “giysi” kelimelerinden oluşur.
Buzdolabı Türkçe mi?
Buzdolabı – Nisanyan Sözlük. Eski Türkçe būz “donmuş şey, buz” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe būd fiilinden türemiştir – “donmak, donarak ölmek”.
Farsçadan Türkçeye geçen kaç kelime var?
Türkçe, Farsçadan 1374 kelime ödünç almış olmasına rağmen, Farsçadan yaklaşık 3000 kelime ödünç almıştır. İslam medeniyetine ait olmanın ve coğrafi yakınlığın doğal bir ürünü olarak, her iki dilin de birbirinden kelime ödünç alması son derece doğaldır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Cumhurbaşkanı Yardımcısından Sonra En Yetkili Kişi Kimdir